Met D66-staatssecretaris van Financiën heeft de Belastingdienst waarschijnlijk de juiste man om de problemen rond automatisering en het behoud van gekwalificeerd personeel aan te pakken. Maar er moet ook meer geld bij.
Dat stellen fiscale experts zaterdag tegenover De Telegraaf, waaronder oud-staatssecretarissen Steven van Eijck en Willem Vermeend.
“Er moet meer geïnvesteerd worden in de fiscus. Dat is moeilijk uit te leggen naar de burgers, omdat niemand er direct wat van merkt. Maar de Belastingdienst is wel degelijk de bloedsomloop van onze samenleving”, zegt Van Eijck tegen de krand.
Vermeend voegt daaraan toe. “Ik ben blij dat Snel er nu zit. Die heeft kennis van zaken en ervaring bij de fiscus. Ik hoop dat hij ook de financiële middelen krijgt om de problemen op te lossen.”
Eind april meldde staatssecretaris Snel dat hij opnieuw ingrijpt bij de hervorming van de Belastingdienst. Dat kan tot nieuwe vertragingen leiden, schreef hij aan de Tweede Kamer.
Problemen bij de Belastingdienst
De problemen bij de modernisering van de Belastingdienst kwamen bijna twee jaar geleden aan het licht. Een vertrekregeling was volledig uit de hand gelopen en de ICT bleek sterk verouderd. De fiscus ging te veel zijn eigen weg, bleek uit onderzoek.
Daarop greep het vorige kabinet hard in. De fiscus werd onder het ministerie van Financiën geplaatst en onder curatele gesteld. Maar de problemen bij de Belastingdienst zijn hardnekkig en de problemen zijn voorlopig niet opgelost, constateerde een nieuw onderzoek in december.
Volgens staatssecretaris Snel blijft het vernieuwingsprogramma overeind, maar is het "te grootschalig" opgezet. Hij zet nu in op een "stapsgewijze en beheerste" aanpak. Dat kan volgens hem projecten vertragen.
Een probleem dat blijft spelen is dat meer personeel vertrekt dan voor de vernieuwing kan worden aangetrokken. Ook wordt op ICT-gebied minder voortgang geboekt dan gehoopt. Dat brengt ,,de uitvoering van wetgeving in gevaar", aldus Snel.